In het weekend van 23 en 24 juli laten meer dan 250 middeleeuwers oude tijden herleven op en rond Kasteel Montfort. Met een groot kampement, ruitertoernooi, veldslag, kanonnen, zwaardvechters, boogschutters, troubadours en meer. En uiteraard met heerlijke dranken en spijzen. Proef de sfeer van lang vervlogen tijden met een gevarieerd programma voor jong en oud. Hertog Reinoud IV van Gelre heet u van harte welkom.

Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang een van de belangrijkste kastelen van de hertogen van Gelre. Dat blijkt ook tijdens Middeleeuws Montfort, waar een groot aantal reenactmentgroepen in prachtige historische kledij uit alle windstreken zich verzameld hebben voor het evenement Middeleeuws Montfort. Samen met meer dan 250 middeleeuwers keert u als bezoeker terug naar het jaar 1422, om ondergedompeld te worden in het reilen en zeilen rond een kasteel zeshonderd jaar geleden.

Op de grasvelden rond Kasteel Montfort staan tientallen tenten opgeslagen. In deze kampementen komen door demonstraties van ambachtslieden en handwerkers tal van facetten van het dagelijks leven aan bod. Ridders tonen hun harnassen en onderhouden hun wapens, waarmee ze ook demonstraties verzorgen. Handelaren bieden hun waren te koop aan op de middeleeuwse markt, terwijl muzikanten en een verhalenverteller voor vertier zorgen. De sfeer blijft gemoedelijk, totdat middeleeuwse kanonnen bulderen en een heuse veldslag plaatsvindt. Daarna keert de rust weer terug.

Hoogtepunt van de dag is een spectaculair toernooi, waarbij stoere ridders te paard onder het toeziend oog van hertog Reinoud, andere edelen en jonkvrouwen om de eervolle overwinning strijden. Daarna is het ook voor hen genieten bij een van de taveernes op het kasteel en bij de kampementen, waar heerlijke dranken en spijzen geserveerd worden. Waaronder verse broden en vlaaien, gebakken in het bourgondisch pakhuis.

Uiteraard kan ook het indrukwekkende Kasteel Montfort bezichtigd worden, met onder meer een wijnproeverij in de middeleeuwse keldergewelven en een scriptorium in een van de gerestaureerde kasteeltorens. Kinderen kunnen er hun eigen familiewapen schilderen of zich vermaken met historische spellen. Ondertussen wil de vriendelijke beul hun ouders graag opsluiten in de schandpaal, terwijl een heuse smid naast de kasteelmuren aan het werk is. Wachters houden toezicht en wijzen bezoekers de weg.

Middeleeuws Montfort vindt plaats op zaterdag 23 en zondag 24 juli, telkens van 11 tot 18 uur. De entree voor dit gevarieerde evenement bedraagt 10 euro voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar en 5 euro voor kinderen vanaf 4 jaar. Kinderen tot 4 jaar gratis. Ook is er gratis parkeren, op ons parkeerterrein aan de Oude Brachterweg. Meer informatie en online kaartverkoop: http://www.middeleeuwsmontfort.nl